Wanneer moet je je droger vervangen?

Van al onze elektronica en apparatuur hopen we dat ze zo lang mogelijk meegaan. Voor een nieuwe moet je meestal diep in de buidel tasten en het is vaak niet duurzaam om nieuwe apparaten te kopen. Eens in de zoveel tijd is het alleen wel nodig, zoals bij een droger. Hoe bepaal je dan wat het juiste moment is? Wanneer moet je een wasdroger vervangen? In deze blog lees je daar meer over. 

1. Als repareren minder duurzaam is

Wanneer jouw wasdroger kapot is, zal je voor de volgende vraag komen te staan: laat je hem repareren of koop je een nieuwe? Wanneer het apparaat nog binnen de garantie valt, krijg je de reparatie vergoed. Maar het vaakst gaan apparaten kapot wanneer ze niet meer binnen de garantie vallen. Het repareren kost jou dan geld. Ook zijn er voor een reparatie meestal vervangende onderdelen nodig. Over het algemeen is het antwoord op bovenstaande vraag makkelijk te verkrijgen: als de reparatie de levensduur van de wasdroger positief kan beïnvloeden en de reparatie niet duurder is dan het apparaat zelf, is een reparatie nog rendabel. Wanneer dit niet zo is, zal je waarschijnlijk binnen een aantal jaar alsnog een nieuwe moeten kopen. Je kunt dan daarom beter direct een nieuwe kopen. 

Als het model veroudert is

De afgelopen jaren zijn huishoudelijke apparaten veel zuiniger geworden, waaronder wasdrogers. Een wasdroger gaat lang mee, waardoor het kan zijn dat je er thuis nog één hebt staan met energielabel E. Inmiddels kan je ze met energielabel A+++ kopen. Een wasdroger A+++ is 20% zuiniger dan een A+, wat betekent dat het verschil tussen een wasdroger met energielabel E en A+++ enorm is. 

Je verspilt veel energie, maar ook energiekosten aan een droger met zo’n laag energielabel. Vooral als je het apparaat vaak gebruikt. Het kan daarom erg lonen om een nieuw, zuiniger model te kopen. Door de lagere energierekening zal je de investering er relatief snel uit hebben. 

Maar gooi de wasdroger niet weg

In de bovenstaande twee situaties is het verstandig en zal het lonen om een nieuwe wasdroger aan te schaffen. Gooi daarbij jouw oude model niet zomaar weg. Winkels die de apparaten verkopen, zijn verplicht om de oude wasdrogers mee of in te nemen. Het maakt niet uit wat voor model de wasdroger heeft of van welk merk het is. Als je een soortgelijk apparaat koopt, moet de winkel de oude innemen. Let er wel op dat ze dit niet altijd automatisch, uit zichzelf doen. Je kunt dat het beste van tevoren netjes overleggen. 

Het doel van het inleveren van oude apparatuur is dat verschillende onderdelen ervan opnieuw gebruikt kunnen worden. Daardoor hoeven er minder nieuwe onderdelen gemaakt te worden, wat grondstoffen bespaart en zorgt voor minder afval. Bovendien zorgt dit ervoor dat er minder gevaarlijke stoffen en elektronica in het milieu terecht zullen komen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.