Impact familieleden op thuiszorg door Corona

Dat de impact groot is, mag duidelijk zijn. We leven in een onzekere, toch wel rare periode waarin het zorgpersoneel overuren draait en de ouderen voornamelijk thuis zitten. Thuis zitten is niet fijn en zeker niet als je hulp en aandacht goed kunt gebruiken. Familie wilt graag bijspringen waar mogelijk, maar dit is nu niet mogelijk. We stellen onszelf hoge eisen, maar kunnen dat momenteel niet waarmaken. We zijn er mentaal bij, maar fysiek nog even niet. Hoe je je familie het best kunt ondersteunen in deze tijd, lees je hieronder! 

Genomen maatregelen 

We zijn momenteel allemaal vrijwel goed op de hoogte van de maatregelen omtrent het coronavirus. Een aantal maanden geleden hadden we nooit verwacht dat we nu in deze rare crisis onszelf moesten redden. We kunnen onszelf misschien prima redden, maar kunnen de ouderen dat ook? Misschien ging je voorheen wat vaker op bezoek om bij te kletsen, koffie te drinken maar ook om hulp te bieden. Hulp bij bijvoorbeeld traplopen, maar ook wel meer in de vorm van mantelzorg. Op afstand kun je laten zien dat je er bent, maar ook door diverse hulpmiddelen in te schakelen kun je ervoor zorgen dat de thuissituatie bij ouderen zal verbeteren. 

Uitstel met verhuizen

Wat er momenteel met de huizenmarkt gebeurd is ook nog niet helemaal duidelijk. Want Is het nu wel of niet een gunstige tijd om je huis te verkopen of te gaan huren? Dit hoeft voorlopig niet als je jezelf kunt redden met de juiste hulpmiddelen. Misschien is een familielid wel slecht ter been of gaat de gezondheid snel achteruit waardoor je de keuze moet maken om het huis te koop te zetten. We begrijpen dat dit niet de ideale situatie is en zeker niet in deze periode. Prachtige herinneringen in het huis waar je misschien wel bent opgegroeid, maar nog zeker niet in bent uitgegroeid.

Hulpmiddelen in huis

Door diverse hulpmiddelen in huis te plaatsen bij de mensen die het nodig hebben kun je wat zorg uit handen nemen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een zorgdouche, zodat er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van een trap maar je kunt ook denken aan een traplift. Er is namelijk een Traplift vergoeding 2020 waardoor je niet voor torenhoge kosten komt te staan. In het kader van WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) kun je sinds 2007 een vergoeding aanvragen voor een traplift. Hier zit natuurlijk als doel achter om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Zo kunnen deze mensen nog normaal deelnemen aan de samenleving en dat met een paar kleine aanpassingen. Om eventueel in aanmerking te komen voor een vergoeding moet je een aanvraag indienen bij de gemeente. Op basis van je aanvraag zal de gemeente beoordelen of de vergoeding wordt toegekend. Succes! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *