beter binnenklimaat

Zo krijg je een beter binnenklimaat

Hoewel het in de politiek met name gaat over het buitenklimaat, is het verbeteren van het binnenklimaat ook enorm belangrijk. Hier hoor je echter veel minder mensen over praten. Wat ons betreft onterecht, want wanneer je ervoor zorgt dat je een goed binnenklimaat hebt, profiteer je van vele voordelen. Denk aan een energieker gevoel, geconcentreerder kunnen werken en je krijgt minder snel last van geïrriteerde ogen en luchtwegen. Dat is de moeite waard toch? Lees daarom snel verder om te weten te komen wat je kunt doen om het klimaat binnenshuis te verbeteren.

Lucht iedere dag

De lucht in je woning, maar natuurlijk ook in alle andere gebouwen, wordt naargelang de dag verstrijkt afgewerkt. Daardoor komen er onder andere gassen en stofdeeltjes in de lucht terecht die in een te hoge concentratie niet goed voor je zijn. Daarom is het belangrijk om iedere dag te luchten. Het beste resultaat bereik je daarbij als je twee ramen tegen elkaar openzet. Op die manier wordt de oude afgewerkte lucht veel sneller vervangen dan wanneer je slechts één raam open zet.

Ventileer 24 uur per dag

Hoewel veel mensen er niet aan denken, is het belangrijk om naast het dagelijkse luchten ook 24 uur per dag te ventileren. Het is niet voor niets dat in modernere woningen ventilatieschuifjes zijn aangebracht, zodat je dit eenvoudig kunt doen. Woon je in de wat oudere woning en heb je geen ventilatieschuifjes? Dan kun je er voor kiezen om een A4’tje op te vouwen tot een smalle strook die je met een deurstoper tussen de ramen klemt. Op die manier ontstaat er een smalle kier, zodat er de gehele dag frisse lucht naar binnen kan komen. Uiteraard is het wel van belang dat je deze manier van ventileren alleen toepast als je thuis bent, anders kunnen inbrekers gemakkelijk je woning binnenkomen!

Beperk het gebruik van chemicaliën in huis

Met name in agressieve schoonmaakmiddelen zitten soms schadelijke chemicaliën. Wanneer je dergelijke middelen veelvuldig gebruikt, gaat de luchtkwaliteit achteruit. Gebruikt voor het schoonmaken daarom liever mildere producten.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Heb je overdag vaak last van droge ogen en/of een geïrriteerde keel? Dan kan het zijn dat dat komt omdat luchtvochtigheid in je woning niet goed is. Dit kun je onder andere oplossen door voldoende te luchten. Maar soms is de buitenlucht ook droog, waardoor je naar andere oplossingen op zoek moet. Een goede oplossing is bijvoorbeeld een bevochtigingsapparaat dat de luchtvochtigheid in de ruimte op het ingestelde niveau houdt.

Meer weten over wat een goede luchtvochtigheid is? Lees dan dit praktische artikel van Essent.

Zorg voor een geïsoleerde garagedeur

Steeds meer ZZP’ers kiezen ervoor om een garage tot werkplek om te bouwen. Op zich is de garage een prima plek om tot kantoor om te bouwen, maar daarbij is het dan wel van belang om een geïsoleerde garagedeur aan te schaffen (als je die nog niet had natuurlijk😉). Dergelijke garagedeuren zijn opgebouwd uit geïsoleerde deurpanelen die er samen met rubberen strips voor zorgen dat kou en tocht je garage niet binnenkomen.

Met name in de winter zorgt dat ervoor dat het binnenklimaat in je garage stukken aangenamer wordt dan het klimaat dat je zou krijgen als je een ongeïsoleerde garagedeur zou hebben. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een geïsoleerde garagedeur? Bekijk dan hier bijvoorbeeld de Hörmann Rollmatic deur.

Zorg voor voldoende licht in huis

Wellicht merk je het ook bij jezelf, maar dag- en zonlicht zorgen ervoor dat je energieker, vrolijker en daardoor vaak gezonder door het leven gaat. Zorg er daarom voor dat er voldoende daglicht je woning binnenkomt. Hoe goed en mooi kunstmatige verlichting ook is, het effect dat daglicht op je lichaam heeft, kan niet worden nagebootst.

Wat is jouw tip?

Nu je een aantal manieren weet om het binnenklimaat in je woning te verbeteren, hopen we dat je de tips ook daadwerkelijk toe gaat passen. Het is tenslotte in het belang van je gezondheid. Heb je trouwens nog een andere tip die we in dit artikel niet hebben genoemd? Dan horen we dat graag van je. Stuur ons een e-mail en we verwerken jouw tip in het artikel. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *