Kosten WA-premies voor autoverzekering stijgen met 57 euro

De kosten van de WA-premie (wettelijk aansprakelijkheidsverzekering) zijn flink gegroeid, zegt vergelijkingssite Autoverzekering.nl. In augustus 2019 betaalde de gemiddelde Nederlander namelijk 57 euro meer voor haar verzekering auto dan in 2018. De premies zijn de afgelopen twaalf maanden gestegen met 8,9 procent tot bijna 700 euro per jaar. Als er alleen wordt gekeken naar de eerste acht maanden van 2018 en 2019, dan is zelfs een verschil van 12,4 procent te zien. 

De vergelijkingssite geeft aan dat een stijging niet verrassend is. Sinds 2017 is een aanhoudende stijging te zien in de kosten van WA-verzekeringspremie. De prijs van een WA-verzekering is sindsdien al met ruim 21 procent gestegen.

Verzekeraars kunnen vergoedingen niet meer dichten 

Topman Fredrik van der Veen van Autoverzekering.nl redeneert de stijging van de kosten aan de hand van een groei in aanbieders die het gat tussen de premies en vergoedingen niet kan dichten. “De afgelopen jaren is het aantal aanbieders van autoverzekeringen gestegen, waardoor de concurrentie is toegenomen. Deze concurrentie zorgt voor lage premies. Op de korte termijn is dit positief voor consumenten, maar op de lange termijn krijgen verzekeraars niet genoeg geld binnen om de vergoedingen te kunnen betalen. Op een gegeven moment is de situatie niet meer houdbaar en zijn verzekeraars genoodzaakt om premies te verhogen”.

Premies van WA beperkt en volledig casco dalen

In tegenstelling tot de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering, zijn de premies voor de overige dekking licht gedaald. De WA volledige casco verminderd met 1,4 procent vergeleken met 2018.. Daarnaast zijn de kosten van de WA beperkt casco is gedaald met 3,1 procent ten opzicht van 2018

Van der Veen: “Naar verwachting zal deze daling niet verder doorzetten. De verschillende autoverzekeringen worden beïnvloed door meerdere factoren. Zo is het aantal autodiefstallen van invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering. In het eerste deel van 2019 steeg dit aantal diefstallen met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral relatief nieuwe auto’s worden vaak gestolen. Voor deze auto’s wordt meestal een WA volledig casco verzekering afgesloten. We verwachten dat het toenemende aantal claims ervoor zorgt dat de premies weer omhoog gaan. Als we kijken naar de premies van de afgelopen twee jaar, dan zie we een schommeling van de premies voor deze verzekeringen. Vorig jaar steeg de WA beperkt casco verzekering nog, terwijl we dit jaar een daling zien. Alleen de WA-verzekering laat een constante stijging zien”.

Er heerst nog steeds veel verwarring rondom de verschillende dekkingen en welke dekking het beste bij jou past. Hiervoor kan je terecht op vragen op Autoverzekering.nl of via de klantenservice. Daarnaast helpen zij bij het kiezen van je dekking, het vergelijken van je verzekeraars en het afsluiten van de best passende autoverzekering. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *