Hulp nodig bij het blinderen van je autoruiten en het vervangen van je ruitenwissers?

Als je een beetje handig bent , kan je een heleboel klusjes aan je auto ook zelf gewoon doen. Dat bespaart een hoop geld. Maar het is behoorlijk riskant om zaken aan te pakken waar je veel ervaring of kennis voor nodig hebt. Dat kan je wel eens meer geld kosten dan je kan besparen. Denk maar eens aan de volgende klussen.

Autoruiten tinten

Het is helemaal ‘in’ om je autoruiten te tinten. Dat is ook niet echt vreemd, want het geeft je auto een heel andere uitstraling als je de juiste kleur kiest. Ga jij voor stoer, cool of chique?

Het blinderen of tinten van je autoruiten gebeurt met een speciale autoruitfolie. Deze bestaat uit meerdere lagen polyesterfilm. Tussen de lagen worden stoffen aangebracht die voor de kleur en andere toepassingen moeten zorgen. In principe is het tinten van je autoruiten erg eenvoudig: de raamfolie is zelfklevend en dient aan de binnenkant te worden aangebracht. De kleefkracht van de folie is behoorlijk omdat het wel de bedoeling is dat deze minstens 10 jaar moet blijven zitten. De folie kan ook beslist tegen een stootje maar is ook erg dun. Als de raamfolie eenmaal is aangebracht is deze zeer moeilijk te verwijderen. Dat lukt eigenlijk alleen met warmte middels een föhn. De raamfolie wordt dan onbruikbaar. Als jij niet zeker bent dat je voldoende geduld en precisie kan opbrengen om deze klus te klaren, kan je die beter laten doen.

Ruitenwissers vervangen

Goed zicht is in het verkeer echt een noodzaak en een paar goede ruitenwissers moeten daarvoor zorgen. Zodra ze te veel geluid gaan maken of strepen blijven trekken, weet je dat er iets moet gebeuren. Misschien is schoonmaken van de rubbers al tijdelijk genoeg om het probleem te verhelpen. Werkt dat niet, dan zal je de ruitenwisserbladen moeten vervangen. Het vervangen van een wisserblad is meestal wel te doen als je over enige handigheid beschikt. Wees altijd wel voorzichtig. De wisserbladen zitten meestal bevestigd op een metalen arm die krassen of zelfs barsten in je ruit kunnen veroorzaken. In dat geval zal een eenvoudig klusje uitmonden in een dure vervanging van een ruit. Moet je de ruitenwissers vervangen? Er zijn een aantal ruitenwisserbladen in de handel, dus check eerst welk type jij nodig hebt. Dan kan je ook bij de garage even navragen.

Als je zorgvuldig kijkt, zal je zien dat het wisserblad bevestigd zit met een clipje in de ruitenwisserarm. Druk dit clipje in en schuif het blad net zover naar beneden tot je deze eraf kan halen. Monteren gaat op de omgekeerde manier. Schuif het blad zover omhoog totdat deze goed vastklinkt in de houder. Even controleren of het clipje weer werkt en daarna kan je de wisserarm weer op de ruit plaatsen. Als de hele ruitenwisser beschadigd of verbogen is, zal deze moeten worden vervangen. Dat is geen eenvoudig klusje en alleen een goede doe-het-zelf monteur zal zich hieraan wagen. Ben je niet zeker of een kleine reparatie jou gaat lukken, rij dan even langs een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *