8 dingen die een landschapsontwerper jou moet laten weten

Cortenstaal is de meest gebruikte naam voor verweringsstaal. Verwerend staal is ontworpen om een dunne laag roest te ontwikkelen die als een beschermende coating werkt. Cortenstaal is ontwikkeld oom praktische redenen: om de noodzaak om staal te schilderen of te coaten te elimineren. Voor een landschapsontwerper is cortenstaal vooral esthetisch aantrekkelijk op een manier die zo goed samengaat met steen, hout en planten.

Vaak wordt cortenstaal gebruikt voor potten, plantenbakken, troggen en verhoogde bedden. Het kan ook worden gebruikt voor keerwanden, schermen, hekken en brandvoorzieningen. Overweeg je cortenstaal voor jouw tuin- of landschapontwerpproject?

Cortenstaal: wat moet je weten?

  1. Is cortenstaal duur? Ja, dat klopt. Cortenstaal is aanzienlijk duurder dan andere gangbare staalsoorten. Cortenstalen plantenbakken zijn gemakkelijk meer dan de helft duurder dan een vergelijkbare plantenbak van een ander duurzaam. Maatwerk applicaties kosten nog meer, omdat ze moeten worden gefabriceerd en vervolgens moeten geïnstalleerd. Het is wel weer dat cortenstaal net zo sterk is als een rvs buis dus dat kan je wel weer meenemen.
  2. Het kost tijd om de patina te ontwikkelen. Sommige modulaire cortenstalen producten (zoals vuurkorven) hebben mogelijk al de roestcoating. Maar meestal niet. Je moeten tot het op natuurlijke wijze gebeurt of het versnellen met zuurproduct (of wat verdunde azijn). Tijdens het proces kunnen omringende materialen worden gekleurd. Als je bijvoorbeeld cortenstroggen heeft die op een bestratingsterras zitten, wil je deze optillen door iets onder de randen van de trog te plaatsen, zodat de straatstenen niet worden beschadigd.
  3. Cortenstaal is perfect voor moderne landschappen. De kleur en textuur passen heel goed bij met zuur gewassen beton, aggregaten – zoals afgebroken graniet – en vormen de perfecte achtergrond voor grassen en matrixplantschema’s.
  4. Cortenstalen wanden zijn een uitdaging. De muur moet worden ontworpen en vervolgens zorgvuldig worden geïnstalleerd. Een eenvoudigere oplossing om de mur met hout of beton te bouwen en vervolgens met staal te bekleden.  
  5. Cortenstaal kan worden gebruikt in waterpartijen. Dit is echter een applicatie op maat en het is moeilijk te zeggen hoe lang ze precies meegaan. Er zijn cortenstalen fonteinen die kunnen worden gekocht en geïnstalleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *