2 praktische tips om jouw huis op te vrolijken

Je huis opvrolijken kan nog best lastig zijn. Ik heb het zelf jaren geprobeerd zonder succes. Telkens leerde ik van mijn fouten. Over de jaren heen kwam ik stapsgewijs bij het huis van mijn dromen. In dit artikel vertel ik de tactieken die ik heb ontwikkeld om een huis op te vrolijken zonder dat je een architect nodig hebt of teveel geld te investeren.

Kies een kleur

Kleuren zijn leuk en speels. Maar kleuren zijn ook aanwezig en afleidend. Heb je teveel kleur? Dan lijkt je huis net een van Gogh, geschilderd door een 5 jarige. Heb je te weinig kleur in huis? Dan heb voelt het vaak steriel en somber aan.

Zie je het probleem?

Het probleem zit hem in het woordje ‘te’. Of nouja, niet letterlijk in het woord, maar wel in de praktische uitvoering ervan. Het woord ‘te’ geeft de grens aan tussen een balans en disbalans. Waar die grens ligt, is een subjectieve kwestie. Maar dat er een grens is, is een feit.

Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat een goede fundering zorgt voor een goede balans. Je kunt de kleuren die je in je huis gebruikt, zien als een muurtje: gooi je alle stenen bij elkaar, dan krijg je een grote puinhoop. Heb je te weinig stenen, dan heb je geen muur, maar een stapeltje stenen.

Een muurtje bouwen gebeurt altijd met het maken van een goede fundering. Je persoonlijke stijl is de fundering. Vervolgens begin je met het leggen van je eerste steen. Je eerste steen staat gelijk aan een kleur.

Voordat je een nieuwe steen toevoegt, moet je zorgen dat hij goed kan aansluiten op de vorige steen. Dit is hetzelfde met kleuren, voordat je een nieuwe kleur toevoegt, controleer eerst of hij aansluit bij de vorige kleuren. Dit hoeven niet 20 verschillende kleuren te zijn; het kunnen ook 10 verschillende tinten van rood zijn, 20 verschillende tinten wit en 50 tinten grijs.

Je snapt waar dit heen gaat.

Kortom: balanseer en controleer. Begin met 1 kleur en werk verder vanaf daar. Spreek met jezelf af dat alle het interieur dat niet aansluit bij je vorige stenen / kleuren, weg gaat. Op die manier wordt je bewust van de balans.

Gebruik je ruimte

Ik dacht altijd: ‘als ik nou een nieuw tafeltje en tapijt neem, dan is het helemaal af’, terwijl mijn muren nog zo goed als kaal waren. Dat schiet natuurlijk niet op. Een ruimte heeft lengte, breedte en hoogte. Benut dit dan ook.

Een kamer komt pas echt tot zijn recht als en een balans is tussen de drie. De muren moeten niet druk zijn, maar de ruimte verruimen en sfeer. Heb je kleintjes rondhuppelen? Gebruik dan muurstickers. Ben je minimalistisch? Kies dan voor een Scandinavisch schilderij.

Het geheim van de hoogte in werken is dat het middelpunt van een schilderij op ooghoogte moet hangen. Hierdoor lijkt de ruimte groter. Hang je hem te laag, dan krijg je een optische illusie van grote muren. En hang je hem te hoog, dan krijg je het omgekeerd. Lage muren en een kleine ruimte dus.

Samengevat: Bouw je interieur, en dan met name de kleuren, op als een muurtje: steen voor steen. En laat je ruimte tot zijn recht komen door de volledige ruimte te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *