De kleding van de jaren 60

De jaren 60 is een tijdperk dat gekenmerkt wordt door grote veranderingen. Niet alleen in de geschiedenis, maar ook in de mode.

Het begin van de jaren 60

In het begin van de jaren 60 verscheen president Kennedy met zijn first lady Jackie Kennedy Onassis. Zij werd al snel bekend door haar geweldige gevoel voor mode en is nog steeds een bekend stijlicoon. Haar zonnebrillen, high fashion mantelpakjes en handschoentjes drukten hun stempel op de jaren 60 kleding.

Feminisme en mode

De invloed van het opkomende feminisme in de jaren 60 had ook invloed op de mode. Zo werd de minirok populair In 1962 werd in Vogue voor het eerst een foto van een vrouw in minirok gepubliceerd. De minirok werd gezien als uiting van zelfbewustzijn van de vrouw. Het belangrijkste mode-item van de jaren ’60.

Jongeren en mode

In de jaren 60 domineerden jongeren de modewereld. Kleding moest een signaal afgeven, het het opkomende feminisme zorgde soms voor gewaagde kledingkeuzes in deze tijd en kleding werd steeds meer ingezet als middel voor jongeren om te provoceren tegen hun ouders. Er werd steeds meer geëxperimenteerd met kleding.

Schoonheidsidealen in de jaren 60

Door het veranderende wereldbeeld schoof het schoonheidsideaal steeds meer op. Het model Twiggy werd populair: zij stond kleurrijk en met space-age prints op de cover van bijna alle fashion magazines. Haar grote ogen, dunne postuur en opvallende oog-makeup zorgde ervoor dat vrouwen gingen experimenteren met nieuwe stijlen. Uit Engeland, waar deze jongerencultuur begon, kwam de Engelse straatmode, die bestond uit felle kleuren, pop-art, passende make-up, perfect gekapt haar, sieraden en jurken. Het totaalplaatje werd steeds belangrijker. Er kwamen winkels speciaal gericht op jongerenmode, kleine boetiekjes met een gezellige sfeer.

De invloed van de hippies

Vanaf 1966 werd de hippiecultuur een grote invloed op het modebeeld. Lopen op blote voeten, los haar, veel sieraden, jurken en bloemenpatronen vonden de weg naar het straatbeeld. Minstens zo belangrijk was de hippiefilosofie: de romantiek en het vriendelijke karakter maakte de hippiecultuur erg bekend. Hippie werd een manier voor jongeren om zich af te zetten tegen de maatschappij.

Jaren 60 mode in het heden

Minstens zo belangrijk in de jaren 60 was de opkomst van de jeans en shirts. Jeans werden gemaakt in verschillende modellen, met zowel een rechte als uitlopende pijp en zijn nu nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Er werden borduursels op gemaakt, de broeken werden beschilderd en beplakt. Ook shirts, die eerst enkel bedoeld waren als onderkleding voor mannen, werden bewerkt en beschreven met slogans, of bijvoorbeeld geverfd met tie-dye.

 

Bron: AG Beauty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *