Weckpotten nog van deze tijd?

Wij als moderne mensen weten inmiddels niet beter dan dat de koelkast en vriezer altijd voor ons klaarstaan. De oorsprong van voedsel langer houdbaar maken ligt bij het wekken want vroeger had je deze luxe niet en moest je een andere manier vinden om je eten houdbaar te maken. Toen werd er veel gebruik gemaakt van een weckpot, die tegenwoordig weer helemaal in is. Want hoe fijn is het om voor je eigen voedsel te kunnen zorgen, het is gezond want er wordt geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen en het scheelt je weer een tripje naar de supermarkt. en schee en misschien wel oma of de buurvrouw te kunnen verassen met je harde werk. De technieken zijn nog steeds actueel, denk bijvoorbeeld aan zuurkool of het zouten van een haring. Maar hoe gaat dit nou eigenlijk in zijn werk?

Hoe werk je met weckpotten?

Door de producten die je voor langere tijd wilt bewaren te ontdoen van lucht, dit heet ook wel vacuüm te zuigen, verleng je de houdbaarheid. Dit werkt zo:

Steriliseren

Voordat je gaat beginnen met inmaken is het belangrijk om je weckpot(ten) of fles(sen) grondig te steriliseren. Dit bereik je door ze te koken, inclusief de afdekringen. Het advies is om een trechter te gebruiken als je het product in de pot gaat doen om zo te voorkomen dat de sluitring vies wordt en niet meer goed kan sluiten.

Aan de slag!

Je doet vervolgens het gewenste product (groente of fruit) in de weckpot. Let erop dat bij het sluiten er geen lucht bij komt!  Sluit de weckpot met behulp van de sluitring met schone handen af en gebruik zogenoemde weckklemmen af de pot goed af te sluiten. Vul de weckketel met water en stel hem in op de juiste temperatuur voor het product wat je wilt bewaren. Het is de bedoeling dat je het eetwaar een vooraf bepaalde tijd kookt in een weckketel. Je kunt kiezen voor een vol automatische of halfautomatische ketel. Bij de volautomatische loopt de tijd vanzelf en bij de halfautomatische dien je zelf de tijd in de gaten te houden.

Meer informatie?

 Online zijn allerlei tips te vinden en staat hoe lang jouw lievelings groente of fruit moet koken handig in een schema. Hier kun je ook weckpotten aanschaffen. Ze variëren in prijs en afmeting. Zo vind jij de weckpot(ten) die bij je behoefte past en wie weet wordt het wel een nieuwe hobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *