Waarom heb ik een kredietverzekering nodig?

Wat is een kredietverzekering?

Een kredietverzekering wordt ook wel een debiteurenverzekering genoemd, een debiteur is namelijk een persoon die een openstaande factuur heeft open staan. Niet betalende klantenkunnen een groot risico zijn voor een onderneming, vooral wanneer je als ondernemer goederen en/ of diensten levert op factuur. Een kredietverzekering dekt het risico van niet betalende klant. Wanneer een debiteur wegens faillissement, uitstel van betaling of andere problemen niet kan betalen kan dit grote problemen veroorzaken voor jouw bedrijf. Een kredietverzekering zorgt ervoor dat dit bedrag uiteindelijk toch bij jou terecht komt.

Hoe werkt het?

Een openstaande factuur wordt niet betaald, wat nu? Wanner een openstaande factuur niet betaald wordt, regelt de kredietverzekeraar dat een incassobedrijf zich hier op stort. Het incassobedrijf zal dan proberen om alsnog de openstaande facturen betaald te krijgen. Dit zal in eerste instantie geprobeerd worden doormiddel van een brief en duidelijke communicatie. Wanneer dit niet lukt wordt er een deurwaarder gestuurd. Het kan echter zo zijn dat een bedrijf echt niet kan betalen, bijvoorbeeld door faillissement. In dat geval ben je met een kredietverzekering verzekerd voor de financiële schade die door de wanbetaling ontstaat.

Wanneer heb ik een kredietverzekering nodig?

Veel mensen denken dat een kredietverzekering alleen interessant is voor grote bedrijven, maar de grootte van het bedrijf maakt niks uit. Een kredietverzekering is zinvol wanneer;

  • Er sprake is van export
  • Wanneer er veel wisselende debiteuren zijn
  • Er behoefte is aan meer liquiditeit
  • De gemiddelde debiteurentermijn boven de 45 dagen ligt
  • Er veel debiteuren verlies wordt geleden

Met een kredietverzekering krijg je ook meer inzicht in de kredietwaardigheid van je klanten en hierop kan je je betalingsvoorwaarden weer aanpassen. Dit zorgt voor een duurzamere relatie met de klant en voor een concurrentievoordeel. De gemiddelde betalingsduur van facturen gaat ook omlaag waardoor je een betere cashflow creëert. Het hebben van een kredietverzekering helpt ook nog eens met de onderhandelingen met banken en investeerders. Een kredietverzekering heeft dus voor heel veel soorten bedrijven een toegevoegde waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *