Vijf kleuren die iets met je doen

Kleuren doen iets met je. Of je nu wilt of niet, als je een bepaalde kleur ziet gebeurt er iets in je hoofd. Je associeert het met een bepaalde emotie of een ervaring. Blauwe ketchup zal je bijvoorbeeld niet snel eten, en als je knaloranje muren ziet in het ziekenhuis kijk je waarschijnlijk even vreemd op.

Als je weet welke kleur wat precies met je doet, kun je daar slim gebruik van maken in bijvoorbeeld je woning of je keuze voor kleding.

Rood

Rood staat voor warmte en kracht. Het is de kleur van de passie, maar het kan ook gebiedend zijn (denk maar aan een stoplicht of een verkeersbord) of zelfs agressie oproepen. Kies voor dieprood als je een warme kleur zoekt voor je interieur en voor felrood als je ergens voor wilt waarschuwen. Wil je zelfverzekerd overkomen, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek? Kies dan voor een rood kledingstuk of rode accessoire in een tint die tussen felrood en dieprood in zit.

Oranje

Oranje is inspirerend, actief en zorgt voor stimulatie. Niet voor niets kiezen veel marketingbureaus voor oranje in hun logo. Ook wordt oranje vaak geassocieerd met vrolijkheid en feest. Dit is echter cultuur afhankelijk. Wil je een positieve indruk maken, kies dan voor een oranje kleding accessoire. Ook in je huis brengt oranje vrolijkheid.

Groen

Groen wordt geassocieerd met natuur, groei en ontspanning. Een slaapkamer in groen geeft bijvoorbeeld meer rust en ontspanning. Planten in een werkruimte zorgen voor meer productiviteit omdat medewerkers zich meer ontspannen en optimistisch voelen bij groen. En wil je subtiel groen in de woonkamer? Kies dan voor groene raamdecoratie. Kies je voor transparante raamdecoratie dan geeft dit met het invallende licht een subtiele groene glans in een ruimte.

Blauw

Blauw is vertrouwen en helderheid. We associëren dit vaak met de zee en de lucht. Diepblauw doet het goed als kleur voor de slaap- of woonkamer muren als je zoekt naar eenheid in een interieur. Helder blauw is juist opwekkend en stimulerend.

Wit

Wit is eigenlijk geen kleur, maar heeft wel veel associaties. Vooral die van neutraal en van fris. Wit laat zich combineren met veel verschillende kleuren. Witte kleding wordt vaak geassocieerd met zedelijkheid en zomerse koelte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.