Is dim sum wel gezond?

Dim sum zou je kunnen zien als de Chinese variant van tapas eten. Bij dit concept is het namelijk gebruikelijk dat je een aantal kleine gerechtjes bestelt, deze in het midden van de tafel neerzet en vervolgens deelt met het hele gezelschap. Dit is dus vergelijkbaar met tapas en mezze. Doorgaans wordt dit als lunch, brunch of zelfs als ontbijt gedaan. De laatste jaren lijkt dit concept aan populariteit te winnen in westerse landen, waaronder ook Nederland.

Los van dat dim sum zeker de moeite van het uitproberen waard is, is het ook goed om te weten of ‘dim summen’ eigenlijk wel gezond is en zodoende past in een verantwoord voedingspatroon. Welnu, er zijn gelukkig genoeg factoren die een dim sum maaltijd gezond (kunnen) maken. Lees daarover meer in de volgende alinea. Daarna gaan we dieper in op hoe je een middagje dim summen zo gezond mogelijk kunt laten verlopen.

Aspecten die dim sum gezond maken

Er zijn – gelukkig – genoeg factoren die ervoor zorgen dat dim sum een gezonde aangelegenheid is, of kan zijn, te weten:

  • Dim sum hapjes staan er om bekend dat er vooral gebruik wordt gemaakt van verse en onbewerkte ingrediënten.
  • Er wordt bij deze hapjes weinig gebruik gemaakt van zout. In plaats daarvan voegt men liever natuurlijke smaakmakers zoals gember, laos, soja en sesam toe. Dat is een stuk gezonder.
  • De vele gerechten die beschikbaar zijn zorgen ervoor dat je met gemak heel gevarieerd kunt eten. En zoals we allemaal weten: gevarieerd eten is een basiselement van een gezond eetpatroon.
  • Bij dim sum draait het om een heleboel kleine gerechten. Uiteindelijk smeer je je maaltijd zo uit over een vrij lange periode. Voor de spijsvertering is dat beter dan veel in korte tijd te eten.
  • De vaste toevoeging van een paar koppen thee bij dim sum zorgt ervoor dat de spijsvertering wordt bevorderd.

Tips om zo gezond mogelijk te dim summen

Wanneer je naar een dim sum restaurant gaat en het je voornemen is om geen afbreuk te doen aan je gezonde voedingspatroon, dan hebben we de volgende tips voor je in petto:

  • De meeste bekende dim sum hapjes zijn gestoomd of gefrituurd. Aan te raden is zo veel mogelijk voor gestoomde hapjes te gaan. Dit is namelijk de meest gezonde manier om een hapje of gerecht te verhitten. Door te stomen komt er namelijk geen vet bij kijken en blijven de aanwezige vitaminen en mineralen het best behouden.
  • Staan er ook koude hapjes op het menu, zoals salades? Maak daar zeker ook gebruik van.
  • Probeer zo veel mogelijk vegetarische hapjes te bestellen. Over het algemeen zijn die namelijk gezonder dan gerechten met vlees.
  • Wil je toch iets met vlees erin, kies dan bij voorkeur een hapje met mager, filet-achtig vlees.
  • Als je überhaupt niet te veel wilt eten én je kunt tegen pikant voedsel, bestel dan ook iets pikants. Pittig eten veroorzaakt namelijk sneller een voldaan en verzadigd gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *