Wat is coeliakie en wat kunt u bereiken?

Coeliakie is een aandoening waardoor er een intolerantie voor gluten is. Mensen met coeliakie
kunnen dus geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Ook is
haver vaak besmet met gluten en daardoor niet veilig te gebruiken door mensen met coeliakie. Voor
mensen met coeliakie is het nodig om een glutenvrij dieet te volgen. Het kan zijn dat mensen met
glutenintolerantie willen afvallen. De meeste diëten zijn niet geschikt voor mensen met coeliakie en
daarom is een speciaal dieet nodig. In dit artikel leest u meer over coeliakie zelf en wat u ermee kunt
bereiken.

Wat is coeliakie eigenlijk?

Zoals al werd beschreven is coeliakie een aandoening waardoor er geen gluten gegeten mogen
worden. Wanneer er toch gluten binnenkomen, zorgt dit voor een beschadiging van de dunne darm.
In de dunne darm zijn er zogenaamde darmvlokken aanwezig. De darmvlokken zorgen voor het
opnemen van voedingsstoffen. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot, wanneer deze
met gluten in aanraking komen. Dat betekent dat wanneer er gluten gegeten worden door mensen
met coeliakie, de darm zo beschadigd raakt dat er geen voedingsstoffen meer opgenomen kunnen
worden. Dit is een serieuze aandoening, aangezien de dunne darm het belangrijkste onderdeel is van
het spijsverteringskanaal.

Leven met glutenintolerantie

Doordat coeliakie een levenslange aandoening is, heeft het een grote invloed op het leven. Er is een
verandering van de levensstijl is nodig om hiermee te kunnen leven. Voornamelijk het veranderen
van het eetpatroon is erg belangrijk, er mogen namelijk geen gluten meer gegeten worden. Dit is erg
lastig aangezien er in het dagelijkse eetpatroon veel gluten zitten. Om met coeliakie om te kunnen
gaan is dus een glutenvrij dieet nodig. In veel producten zitten gluten verwerkt daarom is het op het
begin erg lastig om deze te schrappen uit het eetpatroon. Een diëtist helpt u graag bij het
samenstellen van een verantwoord glutenvrij dieet.

Glutenvrij dieet volgen

Glutenvrij leven is in het begin niet altijd even gemakkelijk. Dit komt doordat u een heel ander
eetpatroon moet gaan volgen en dat neemt gewoon tijd in beslag. Veel graansoorten mogen niet
meer gegeten worden en het is lastig om dit toe te passen in het dagelijks leven. Wel zijn er
tegenwoordig veel producten die glutenvrij zijn. Dit zijn uitstekende alternatieven voor producten die
normaal wel gluten bevatten. Denk hierbij aan glutenvrije koekjes, zoutjes, cornflakes en
bakproducten. In de supermarkt zijn deze producten te herkennen aan het glutenvrije logo. Op deze
manier is het voor mensen moet coeliakie makkelijker om een glutenvrij dieet te volgen.

Besmet met gluten

Het kan zijn dat bijvoorbeeld keukengerei besmet is met gluten. Het hoeft dan niet per se zichtbaar
te zijn zoals broodkruimels. Ook wanneer er een mes wat in aanraking is geweest met brood schoon
lijkt, hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Daarom is het voor mensen met coeliakie hygiëne erg
belangrijk. Bij het bereiden van eten moet alles goed schoon zijn zodat u verzekerd bent dat er geen
gluten meer aanwezig zijn. Wanneer er ook maar een klein beetje gluten binnenkomt reageert het
lichaam hier direct op en komen de klachten terug.

Afvallen met coeliakie

Mensen met coeliakie kunnen moeite ervaren met het vinden van een dieet om af te vallen. Dit komt
doordat er veel diëten gebaseerd zijn op voeding waar wel gluten in zitten. Bijvoorbeeld een eiwit
dieet wordt al erg lastig, doordat er bij veel eiwitten ook gluten inzitten. Als u toch wilt afvallen is het
aan te raden om een expert op dit gebied in te schakelen. Een diëtist kan zowel een glutenvrij- als
afvaldieet samenstellen. Ook is het wel daadwerkelijk mogelijk om dit zelf uit te gaan voeren. Er zijn
steeds meer recepten te vinden die rekening houden met mensen met coeliakie.

Verder leven met coeliakie

Het leven met glutenintolerantie is niet altijd even makkelijk. Laat staan als u ook nog wilt afvallen.
Deze levenslange aandoening zorgt voor een drastische verandering in het leven. Veel producten
kunnen niet meer geconsumeerd worden door mensen glutenintolerantie. Hierop moet
geanticipeerd worden door middel van een ander eetpatroon en ook hygiënisch te werken met eten.
Vooral in het begin zal deze verandering erg moeilijk zijn. Het is hierbij belangrijk dat u hulp zoekt bij
een diëtist, die er meer verstand van heeft. Hij of zij kan u helpen om beter om te gaan met
glutenintolerantie, waardoor u na een tijdje uw gewone leven weer kan oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *