Tips bij rouwverwerking

Veel mensen hebben moeite met het verwerken van het verlies van een dierbare. Dit kan allerlei problemen opleveren in het dagelijks leven. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je het verwerkingsproces makkelijker kan maken

Wat gebeurt er in het verwerkingsproces

Het vormingsproces is een moeilijk en langdurig proces waarin mensen verschillende fasen doorlopen. Boosheid en depressie kunnen hierbij ook voorkomen. Psychologen zijn het er over eens dat dit komt doordat mensen niet in staat zijn om het verlies van een dierbare te accepteren en te erkennen. Om volledige acceptatie te bereiken is het dus van belang om dit wél te doen. Doe je dit niet, dan kan dit veel negatieve effecten hebben op je leven. Zo komt het voor dat mensen snel geïrriteerd zijn. Ook willen mensen zich afzonderen met alle gevolgen van dien. Een neerwaartse spiraal waar het moeilijk is om uit te komen kan het gevolg zijn.

Het rouwverwerkingsproces makkelijker maken

Gelukkig zijn er veel tips die kunnen helpen om het rouwverwerkingsproces makkelijker te maken.  Of ze ook daadwerkelijk werken is voor elk persoon anders, maar gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden en zit er dus vast iets tussen wat kan helpen.  Zo helpt het voor veel mensen om bij het graf van een dierbare mensen te herdenken. Indien een dierbare na het overlijden gecremeerd is kan het helpen om de as in assieraden te gebruiken. Met een ashanger draag je je dierbaren letterlijk en figuurlijk altijd bij je.

Koester waardevolle herinneringen

Het koesteren van waardevolle herinneringen zorgt er voor dat je toch het gevoel hebt een relatie met iemand te onderhouden. Hierbij hecht je waarde aan wat je dierbare je gebracht heeft in je leven. Misschien heb je veel dingen meegemaakt samen met je dierbare, die je heeft gemaakt tot wie je nu bent. Vertel verhalen over je dierbare aan anderen, of haal samen herinneringen op. Zo leeft  je dierbare in gedachten verder.

Probeer in een ritme te blijven

Je dagelijkse ritme vasthouden kan na een overlijden heel erg moeilijk zijn. Toch helpt het om zo veel mogelijk normale activiteiten te organiseren. Sta om een normale tijd op en ga niet te laat slapen. Soms moet je toegeven aan je verdriet, maar probeer ook tijd vrij te maken voor leuke dingen.

Praat er over met mensen in je omgeving

Misschien zal je het gevoel hebben dat niemand je verdriet weg kan nemen.  Waarschijnlijk klopt dit, maar probeer toch om je niet te luchtig of onverschillig op te stellen tegenover je omgeving. Door je omgeving te laten weten hoe je je voelt, zal je jezelf meer op je gemak voelen bij andere mensen en zullen zij meer begrip hebben voor hetgeen wat je doormaakt. Onder de mensen blijven is ontzettend belangrijk, en door af en toe over je verlies en verdriet te praten maak je het makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *