Je basisverzekering vergelijken, waar moet je op letten?

Nu 2021 ten einde loopt, stappen veel mensen over van zorgverzekering. Het is daarom goed om even jouw zorgverzekering te vergelijken. Dikke kans dat jij namelijk geld kunt besparen op jouw zorgverzekering wanneer je overstapt. Hoe je die zorgverzekering dan moet vergelijken? Dat lees je hier.

Een basisverzekering, wat zijn de belangrijkste dingen om op te letten?

Niemand heeft tijd om ellenlange verslagen door te lezen over hoe je een zorgverzekering kunt opzeggen. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste vergelijkingspunten voor je op een rijtje gezet. Let bij een zorgpremie vergelijken en een nieuwe zorgverzekering afsluiten altijd op deze punten:

  • Heb je veel of weinig zorg nodig?
  • Wil je veel of weinig vrije zorgkeuze hebben?
  • Wil je de laagste premie betalen of ben je bereid om meer te betalen voor zorg?

Kijk allereerst naar hoeveel zorg je nodig verwacht te hebben. Ben je jong, heb je weinig lichamelijke klachten en beoefen je geen extreme sporten zoals parachutespringen of basejumpen? Dan is een basisverzekering waarschijnlijk voldoende voor je. Je kunt hierbij ook letten op vrije zorgkeuze. Vind jij het belangrijk om bij ieder ziekenhuis terecht te kunnen en dat ook bij ieder ziekenhuis de zorg vergoed wordt? Dan is een polis waarbij je veel vrije zorgkeuze hebt iets voor jou. Maakt dit je niet zoveel uit en vind je het meer dan prima als je een (ietwat) beperkte zorgkeuze hebt? Dan kun je gaan voor een polis met minder grote dekking. Ook de premie is natuurlijk van belang. Wil je graag de allerlaagste premie betalen, of wil je voor andere zorg ook meer betalen? Maak op basis hiervan de beslissing welke basisverzekering je wilt afsluiten.

Eigen risico verhogen of niet?

Iedereen met een basisverzekering in Nederland is verplicht om een eigen risico te betalen wanneer hij of zij gebruik maakt van zorg in Nederland. Voor 2022 is het verplicht eigen risico wederom vastgesteld op €385,-. Dit betekent dat je dit bedrag eerst moet betalen aan jouw zorgverzekeraar, voordat je aanspraak kunt maken op vergoedingen vanuit de basisverzekering. Het is ook mogelijk om jouw eigen risico te verhogen, dit kan tot een maximumbedrag van €885,-. Hiermee kun je jouw premie verlagen, doordat je zelf zorg draagt voor eventuele hogere kosten.

Check elk jaar of jouw zorgverzekering nog wel bij jou past

Als je jaarlijks jouw zorgverzekering vergelijkt op dekking, vrije zorgkeuze en premie kun je geld geld besparen. Natuurlijk verandert een zorgverzekering vrijwel ieder jaar wel op een paar (kleine) punten, daarom is het goed om elk jaar te controleren of jouw zorgverzekering nog wel bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *