Loop jij ook weleens naar de keuken, maar dat je niet meer weet waarvoor? Of sta je weleens in de winkel en weet je niet meer wat je moest kopen? Oeps, een betaalherinnering in de bus van die ene rekening die je helemaal vergeten bent te betalen.
Iets vergeten gebeurt ons allemaal weleens. En dat is ook helemaal niet erg. Het is niet voor niets dat de meeste mensen standaard een boodschappenlijstje in huis hebben liggen om iets op te schrijven zodra ze het nodig hebben. Zo verklein je de kans dat je iets vergeet als je niet meteen boodschappen kunt gaan doen. En de agenda om je afspraken in op te schrijven is ook niet voor niets bedacht.
Meer dan af en toe iets vergeten
Als we allemaal af en toe iets vergeten, hoe weet je dan wanneer het om dementie gaat? Die diagnose kunnen we zelf niet stellen, dat laat je het beste aan een specialist over. Toch zijn er wel signalen waar je op kunt letten. Vertelt iemand hetzelfde verhaal keer op keer, dan kan dat een aanwijzing zijn. Of weet je moeder ineens niet meer hoe ze ook weer koffie moest zetten? Het lijkt misschien onschuldig, maar als iemand steeds meer moeite krijgt met eenvoudige dagelijkse handelingen, dan kan het een goed idee zijn om dit eens met de dokter te bespreken.
Dementie voor de omgeving
Hoe iemand met dementie omgaat verschilt van persoon tot persoon. De een wordt er heel verdrietig van, de ander juist weer agressief. Maar ook voor de naasten is het moeilijk. Vaak weet je niet goed hoe je iemand kunt helpen. En het moment dat je moeder of je partner ineens niet meer weet hoe je heet kan ook ontzettend confronterend zijn. Als zorgprofessional begeleid je dus ook niet alleen de zorgvrager, maar ook de naasten. Hoe je dat het beste doet, dat kun je leren. Wist je dat er e-learnings voor de zorg zijn waarin verschillende ziektebeelden worden behandeld? Handig om meer te leren over het ziektebeeld én handige tips te krijgen hoe je ermee om kunt gaan. Deze e-learnings kun je bestellen bij E-learning Made Easy.